- Yazar: ozturkhukuk
- soyadı değiştirme
- Eyl 2
- Yorumlar (0)
2. Hukuk Dairesi 2016/19005 E. , 2017/12065 K.
“İçtihat Metni”
MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ :Kadının Sadece Bekarlık Soyadını Kullanmasına İzin
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Davacı kadın, evlilik içerisinde yalnızca bekarlık soyadı olan “…” soyadının kullanılmasını talep etmiş, davalı olarak Nüfus Müdürlüğünü göstermiştir.
Dava sonucunda verilecek karar, davacınıni eşi …’in hukuki durumunu da etkileyeceğinden, adı geçenin davaya dahil edilmesi, gösterdiği takdirde delillerinin toplanması ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek gerçekleşecek sonucu uyarınca bir hüküm kurulması gerekirken, eksik hasım ve inceleme hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre davalının diğer temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 01.11.2017
8. Hukuk Dairesi 2017/8050 E. , 2018/18462 K.
“İçtihat Metni”
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiş olup hükmün davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.
K A R A R
Davacı vekili dava dilekçesinde, müvekkilinin nüfus kayıtlarında “Adana” olarak görünen doğum yerinin “İstanbul”, “Sarıgüllü” olarak görünen evlenmeden önceki soyadının da “Sarıgöllü” olarak değiştirilmesini istemiş, mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilerek, kapalı kayıtta değişiklik yapılamayacağı gerekçesiyle evlenmeden önceki soyadı değişikliğine ilişkin talebin reddine karar verilmiştir.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 14. maddesinde; “(1) Nüfus kaydının kapatılması; ölüm, gaiplik, Türk vatandaşlığının kaybı, evlenme, boşanma, evlât edinilme, soybağının düzeltilmesi veya reddi gibi olaylar nedeniyle bir kaydın üzerinde işlem yapılamaz hale getirilmesidir. (2) Kaydın kapatılmasına ilişkin sebep ortadan kalktığında veya kaydın yeniden açılmasını gerektirecek yeni bir sebep ortaya çıktığında kayıt yeniden açılır. Kaydın açılmasından sonra kişisel durumda meydana gelmiş olan olaylar kişinin kaydına işlenir.” hükmü düzenlenmiştir. Her ne kadar, bu maddede kapalı kayıtta düzeltme yapılamayacağı düzenlemiş ise de, fıkrasında meydana gelen değişikliklerin kişinin kaydına işleneceği belirtilmiştir.
4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 187.maddesi; “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir…” hükmünü içermektedir. Bu hükümde de belirtildiği gibi evli olan kadın isterse kocasının soyadı yanında kızlık soyadını kullanabilir. Kadının kızlık soyadını isteği halinde her an kullanması söz konusu olabileceğine göre, bekarlık hanesindeki kayıtta yapılan hataların düzeltilmesi de mümkün olmalıdır. (HGK, 11.04.2012, 2011/18-784-E. 2012/288 K.)
Yukarıya belirtilen kanuni düzenlemeler ve yapılan açıklamalar dikkate alındığında; dosyada bulunan delillerin Kanunun belirttiği anlamda haklı nedenler oluşturduğunun ve isteği doğrultusunda davacının halen kullanmakta olduğu bekarlık soyadının düzeltilmesi için yeni bir sebebin var olduğunun kabulü ile davacının kapalı kaydının açılabileceğinin düşünülmemesi doğru görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK’un 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, taraflarca HUMK’un 440/I maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 15 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine ve peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine, 12.11.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.
8. Hukuk Dairesi 2017/7866 E. , 2018/13654 K.
“İçtihat Metni”
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Soyadı Düzeltilmesi
Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş olup hükmün davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.
K A R A R
Davacı vekili dava dilekçesinde, müvekkili … ve … olma 27.03.1964 doğumlu … tarafından … 11. Aile Mahkemesi’nin 2012/447 Esas sayılı kararı ile evlat edinildiğini, davada evlat edinenin soyadını alma talebinde bulunulmadığını ileri sürerek, davacının evlilik soyadı ile birlikte halen kullandığı bekarlık soyadının “…” olarak değiştirilmesini istemiş; mahkemece, kapalı kayıtta değişiklik yapılamayacağı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
1- 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 14. maddesinde; “(1) Nüfus kaydının kapatılması; ölüm, gaiplik, Türk vatandaşlığının kaybı, evlenme, boşanma, evlât edinilme, soybağının düzeltilmesi veya reddi gibi olaylar nedeniyle bir kaydın üzerinde işlem yapılamaz hale getirilmesidir. (2) kaydın kapatılmasına ilişkin sebep ortadan kalktığında veya kaydın yeniden açılmasını gerektirecek yeni bir sebep ortaya çıktığında kayıt yeniden açılır. Kaydın açılmasından sonra kişisel durumda meydana gelmiş olan olaylar kişinin kaydına işlenir.” hükmü düzenlenmiştir. Her ne kadar, bu maddede kapalı kayıtta düzeltme yapılamayacağı düzenlenmiş ise de, 2. fıkrasında yeni bir sebep ortaya çıktığında kapalı kaydın yeniden açılacağı ve kişisel durumda meydana gelen değişikliklerin kişinin kaydına işleneceği belirtilmiştir.
4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 187.maddesi; “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir…” hükmünü içermektedir. Bu hükümde de belirtildiği gibi evli olan kadın isterse kocasının soyadı yanında kızlık soyadını kullanabilir. Kadının kızlık soyadını isteği halinde her an kullanması söz konusu olabileceğine göre, bekarlık hanesindeki kayıtta yapılan hataların düzeltilmesi de mümkün olmalıdır. (HGK, 11.04.2012, 2011/18-784-E. 2012/288 K.)
Yukarıda belirtilen kanuni düzenlemeler ve yapılan açıklamalar dikkate alındığında; dosyada bulunan delillerin Kanunun belirttiği anlamda haklı nedenler oluşturduğunun ve isteği doğrultusunda davacının halen kullanmakta olduğu bekarlık soyadının düzeltilmesi için yeni bir sebebin var olduğunun kabulü ile davacının kapalı kaydının açılabileceğinin düşünülmemesi,
2-4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 314. maddesinde “(3) … olan evlâtlık, evlât edinilme sırasında dilerse evlât edinenin soyadını alabilir.” düzenlemesi mevcut, olduğuna ve fakat ergin olan kişinin yargılama sonrasında evlat edinenin soyadını alabilmesine engel bir hüküm bulunmadığına göre; davacının evlat edinenin soyadını kullanmayı isteyebileceğinin kabulü gerektiğinden, mahkemece davanın kabulü gerekirken yerinde olmayan gerekçeyle reddi,
Doğru görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK’nın 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, taraflarca HUMK’nın 440/I maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 15 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine ve peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine, 04.06.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.