Blockchain(Bitcoin) Teknolojileri
Öztürk Hukuk ve Danışmanlık Bürosu, halk nezdinde “Bitcoin,Dogecoin, Shibcoin” adıyla sıklıkla duyduğumuz ve sayıları hızlıca artan kripto para ve token türlerini ve arkasındaki temel teknoloji olan “blockchain” yapısının hukuk kapsamındaki yansımalarını yakından takip etmektedir. Kripto para alanda güncelliğin korunması önemli bir yer tutmaktadır. Öztürk Hukuk ve Danışmanlık ,aktif olarak kripto para alanında danışmanlık hizmeti vermekte olan nadir bürolardan biridir.
Beylikdüzü Avukat Emin ÖZTÜRK, öncelikle kripto para borsalarını işletenlere, soğuk ve sıcak cüzdan (cold/hot wallet) hizmet sağlayıcılarına ve kripto para “döviz bürolarına” kuruluş safhalarına ilişkin gerekli danışmanlığın ve altyapının oluşturulması da dahil olmak üzere pek çok hizmet sunmaktadır.
Bununla birlikte ülkemizde uygulama yaygınlığı halen kısıtlı olan para/token halka arzlarının, yani evrensel deyimi ile ICO’ların (initial coin offering) yapılabilmesi için hukuki danışmanlık desteğini veren öncü çalışma gruplarından biridir. Bu alandaki pratik, şirket ve oluşumların whitepaperlarının hazırlanması sürecindeki danışmanlığı da kapsamaktadır. Sayılanlara ek olarak Öztürk Hukuk Bürosu, hukukun her alanında hizmet sağlayabilen yapısı sayesinde müvekkillerine gerekli altyapının oluşturulmasından sonra gereken tüm hukuksal sorunların çözümünde ön planda yer almaktadır.
Ayrıca ülkemizde kripto paraya olan rağbetin artmasıyla birlikte kripto para borsaları şirketlerinin yol açtığı mağduriyetler de artmaktadır. Bu nedenle alanında uzman ve bu kripto para yapılanmasına hakim bir büro veya avukatla çalışmanın faydası olacaktır.
Kripto para sektörünün yanı sıra ülkemizde, nakit dışı ödeme yöntemlerinin ve elektronik para kullanımının bireysel ve kurumsal alanda gözle görülür şekilde artması, ödeme hizmetleri ve elektronik para ihracı alanlarında faaliyet gösteren pek çok yerli ve yabancı kuruluşu da beraberinde getirmiş ve bu kuruluşlara ilişkin hukuksal zeminin oluşturulması kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu çerçevede, hizmet sunanlar ile hizmet sağlayanlar arasındaki ilişkileri düzenlemek, hizmet sağlayanlar nezdinde sektöre olan güveni temin etmek ve hizmet sunanları bir otoritenin iznine ve kontrolüne tabi tutmak amacıyla 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Kanun, ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşlarına yönelik olarak başta faaliyet izni alınmasına dair olmak üzere iç sistemlerine, bilgi sistemlerine ve faaliyetlerine ilişkin olarak diğer konularla ilgili de birçok yükümlülük getirmektedir. Kanuna ilişkin olarak çıkarılan Tebliğ ve Yönetmelik ise ödeme sistemleri ile ödeme ve elektronik para kuruluşlarının çalışma ve faaliyet esaslarını belirlemektedir.
ÖDEMELERDE KRİPTO VARLIKLARIN KULLANILMAMASINA DAİR YÖNETMELİK ile kripto varlıklar ve ödeme hizmeti sağlayıcıları açısında birkaç düzenleme getirilmiştir. Bu düzenlemelerden biri Kripto varlıkların, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamayacağıdır.
Ayrıca Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulması yasaklanmıştır. Bunun yanı sıra ödeme hizmeti sağlayıcılarının (genel anlamda elektronik para şirketleri), ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremeyeceği, bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamayacağı, Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemeyeceğini bu yönetmelik ile düzenlenmiştir.
Bu kapsamda Türkiye’de yasal alt yapısı oluşmamış bir kavrama yönetmelikle belli yasaklar getirilmiştir. Farklı bir değerlendirme yapacak olursak ülkemiz söz konusu yönetmelik ile “Bitcoin,Dogecoin,Adacoin” gibi kripto paraların alım satımına bir yasaklama getirmemiş, bir nevi kripto varlıkları örtülü de olsa kabul etmiştir. Söz konusu düzenleme itibariyle Kripto para borsalarına para aktarımı banka yoluyla yapılmasına herhangi bir yasaklama getirilmemiştir aksine bu durumun önü açılmıştır. Kripto para borsalarında yaşanan mağduriyetlerin öncelikle ilgili şirkete iletilmesinin faydası vardır . Özellikle güvenilir, alt yapısı ve yazılımı güvenli şirket borsalarının mağduriyetleri gidermek adına müşteri destek birimleri bulunmaktadır. Yabancı borsaların Türk altyapısı olmadığı durumlarda bu işlemler önem arz etmektedir.
Bu kapsamda Öztürk Hukuk Danışmanlık Bürosu olarak Beylikdüzü Avukat Emin ÖZTÜRK Bitcoin Hukuku anlamında yaşanan mağduriyetlerin en kısa sürede çözüme kavuşturulması amacıyla hizmet vermektedir.
Öztürk Hukuk & Danışmanlık Bürosu olarak Bitcoin Hukuku ve Elektronik Para alanında sunduğumuz hizmetlerden bazıları;
- İlgili çalışmalar için gerekli her türlü standart metnin (özellikle ICO whitepaperların ilgili kısımlarının, sorumluluk reddi beyanlarının (disclaimer) vb.) hazırlanması,
- Bireysel olarak sektör ve gelişmeler hakkında genel ve güncel hukuki danışmanlık hizmeti verilmesi,
- Hizmet sunan ve sağlayanlara yönelik hukuki danışmanlık hizmetlerinin verilmesi,
- Oluşabilecek ihlal ve mağduriyetlerin takibi ve sonuçlandırılması,
- Kripto para borsalarına dair hukuki süreçlerde yaşanacak hukuki sorunların çözümü
- Bilişim suçlarından kaynaklanan durumlarda suç duyurusunda bulunulması,
- Bitcoin ve diğer coinlerle ilgili tüm uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulması.