- Yazar: ozturkhukuk
- Boşanma Hukuku
- Eyl 3
- Yorumlar (0)
Çekişmeli Boşanma Davası
Boşanma davasının nasıl açılması gerektiği, anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davalarından birinin tercih edilmesi durumunda ortaya çıkmaktadır. Ancak, her iki çeşit boşanma davası da Aile Mahkemesi’nde açılmak zorundadır. Aile mahkemesi olmayan yerlerde ise görevli mahkeme Aile Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesi’dir
Çekişmeli boşanma davasına bakmaya yetkili mahkeme şu şekilde belirlenir:
• Davalı tarafın yerleşim yeri aile mahkemesinde boşanma davası açılabilir.
• Davacı tarafın yerleşim yeri aile mahkemesinde boşanma davası açılabilir.
• Boşanmak isteyen eşlerin son 6 aydan beri ikamet ettikleri yerdeki aile mahkemesinde boşanma davası açılabilir.
Anlaşmalı Boşanma Davası
Anlaşmalı boşanma davası, herhangi bir adliyede açılabilir. Yetkili mahkemenin belirlenmesi açısından tarafların ikametgahının bir önem arz etmez. Taraflar uygun gördükleri bir adliyenin aile mahkemesinde anlaşmalı boşanma davası açabilirler. Anlaşmalı boşanma davasının en önemli unsuru anlaşmalı boşanma protokolü olarak kabul edilmektedir. Aile mahkemesi, tarafların hazırladığı anlaşmalı boşanma protokolünü esas alarak boşanma kararı vermektedir. Aile mahkemesinde anlaşmalı boşanma davasının ilk duruşmasına eşler katılmak zorundadır.
Çekişmeli boşanma davasında uygulanan usuller anlaşmalı boşanma davasında uygulanmamaktadır; karşı tarafa tebligat gönderme, cevap dilekçesi veya ön inceleme aşaması gibi aşamalar geçilerek doğrudan duruşma günü tayin edilir. Tarafların hazırlayarak imzaladığı protokol aile mahkemesi hakimi tarafından duruşmada onaylanarak boşanma kararı verilmektedir.
Boşanma Davasında Gerekçe Göstermek Zorunlu Mu?
Boşanma davası açan eş, dava dilekçesinde somut bir boşanma sebebi göstermelidir. Boşanma sebepleri; genel nitelikte sebepler (şiddetli geçimsizlik vb.) olabileceği gibi aldatma, ortak konutu terk gibi özel nitelikte nedenler de olabilir.
Taraflar, boşanma dilekçesinde gösterdikleri sebepleri davanın yargılaması sırasında ispatlamakla mükelleftir. Aksi takdirde boşanma davasının reddedilme olasılığı çok yüksektir. Davayı açan eş hem boşanma nedenini göstermeli hem de boşanma davasında karşı tarafın kusurlu olduğunu ispatlamalıdır. Davayı açan eşin boşanma sebebi olarak gösterdiği somut olayın meydana gelmesi kendi kusuruna dayanıyorsa, boşanma davası reddedilir. Anlaşmalı boşanma davasında, tarafların kusuru veya gerekçesi uyuşmazlık konusu yapılmaz.
Boşanma Davası Ne Zaman Sonuçlanır?
Anlaşmalı boşanma davası tek celsede sona erer; davanın karara bağlanmasından sonra gerekçeli kararın yazılması ve diğer işlemlerin yapılması ortalama olarak 1 ay ile 4 ay arasında sürmektedir.
Çekişmeli boşanma davası, davanın niteliğine göre dava süresinin uzadığı veya kısaldığı bir dava türüdür. Çekişmeli boşanma davası; usulüne uygun tebligat yapılması, ön inceleme duruşması, inceleme duruşmaları ve karar duruşması olmak üzere pek çok aşamadan oluşmaktadır. Ayrıca davada dinlenecek tanık sayısı, tanıkların bulundukları yer, ilk davete icabet edip etmemeleri, başka kurumlardan istenen evrakların süresinde gelip gelmemesi ve varsa tarafların diğer araştırma işlemleri çekişmeli boşanma davasının ne kadar süreceğini belirler. Çekişmeli boşanma davası ortalama olarak 1,5 yıl – 3 yıl arasında sonuçlanmaktadır.
Tarafların Duruşmaya Katılması Zorunlu Mu?
Kural olarak tarafların vekalet verdiği bir avukat varsa, tarafların duruşmaya katılma zorunluluğu yoktur. Ancak, anlaşmalı boşanma davasında taraflar kısa sürede boşanmak istiyorsa her iki tarafın duruşmada hazır olması şarttır. Hakim, her iki tarafı dinleyerek boşanma talebinin özgür iradeye dayalı olup olmadığını kontrol etmek zorundadır. Anlaşmalı boşanma davasının duruşmasına taraflar katılmadığı takdirde süreç uzayacaktır.
Çekişmeli boşanma davası, ispat açısından bir tartışma sürecinin yürütüldüğü bir dava türüdür. Taraflar iddialarını dilekçelerle ileri sürüp iddiaların delillerini karşılıklı hakim önünde tartışmaktadırlar. İspat ve velayet, nafaka, tazminat vb. diğer çekişmeli hususlarda karşılıklı bir tartışmanın yürütüldüğü çekişmeli boşanma davası bir avukat vasıtasıyla takip edildi takdirde tarafların duruşmaya bizzat katılma zorunluluğu yoktur. Çekişmeli boşanma davasında tarafları temsilen avukatları beyanda bulunabilir veya delilleri tartışabilir.
Boşanma davası ister çekişmeli isterse anlaşmalı olsun, avukata vekalet vermeyen taraf duruşmaya bizzat katılarak kendisini savunmalıdır.
Taraflar Duruşmaya Katılmazsa Ne Olur?
Davacı taraf, duruşmaya katılmaz ve duruşmada kendisini bir avukat ile de temsil ettirmezse, açmış olduğu boşanma davası müracaata bırakılır. Yani, dava 3 ay içinde yenileninceye kadar işlemden kaldırılır. Dava, 3 ay içinde yenilendiği takdirde, kaldığı yerden devam eder. İşlemden kaldırıldıktan sonra 3 ay içinde yenilenmeyen dava açılmamış sayılır.
Davalı taraf, duruşmaya gelmezse ve duruşmada kendisini bir avukat ile temsil ettirmezse, dava yokluğunda görülmeye devam edilir. Davalı, yokluğunda yapılan işlemlere itiraz hakkını kaybeder.
Eşimden Boşanmak İstemiyorum Davanın Sonucu Ne Olur?
Boşanma davasında genellikle iki taraf da diğer tarafın kusurunu ispatlayarak davanın kendi lehine sonuçlanmasını sağlamaya çalışır. Fakat bazen eşlerden biri boşanmak istemeyebilir. Bu durumda boşanma davasını açan eş, karşı taraf boşanmak istemese bile davasını ispat ederek boşanabilir. Boşanmak isteyen eş dava dilekçesindeki olayları ispatlamak için tanık dinletebilir veya belge vs. delili varsa mahkemeye sunabilir.
Boşanmak istemeyen eş, boşanma davasına neden olan olaylarda hiçbir kusuru olmadığını ispatladığı takdirde boşanma davası reddedilir. Yani, boşanmak istemeyen eşin kusuru kanıtlanamadığı takdirde mahkemenin boşanma kararı vermesi mümkün değildir.
Beylikdüzü Boşanma Avukatı, Beylikdüzü anlaşmalı boşanma avukatı, Beylikdüzü avukat, Esenyurt avukat olarak anlaşmalı boşanma davalarında müvekkillerimize şeffaf ve güvenilir bir hizmet vererek tarafların en kısa sürede sonuç alması yönünde gerekli hukuki yolları izlemekteyiz.