BASİT YARGILAMA USULÜ
HMK’daki “yazılı yargılama usulü dışındaki” diğer usul basit yargılama usulüdür.
Basit yargılama usulünün hangi yargılamada uygulanacağı HMK.md.316’da yazılıdır. Bundan başka; İş mahkemeleri, tüketici mahkemeleri, icra mahkemeleri, icra ve iflastaki istihkak davaları, kooperatif kanunu , kamulaştırma kanunu, dernekler kanunu ve kadastro kanunda görülen davalarda basit yargılama usulü uygulanır.
Basit yargılama usulünde iddianın genişletilmesi ve değiştirilmesi yasağı dava açılması ile başlar. Ör.ikinci dilekçeler verilmez. Yani taraflar ilk dilekçelerinde delillerini hasretmiş olurlar.
Basit yargılama usulünde ön inceleme ve tahkikat aşamaları birlikte düzenlenmiş ,işlemler basitleştirilmiş ve süreler kısa tutulmuştur. Mümkün olan hallerde taraflar duruşmaya çağırılmadan karar verilir. Ancak resen delil toplayıp karar verilemez, fakat sunulu deliller yeterli ise karar verilebilir.
Mahkeme tarafların dinlenmesi, delillerin incelenmesi ve tahkikat aşamalarını ön inceleme duruşmasından sonraki iki duruşmada tamamlar. Bu usulde dosyanın işlemden kaldırılması en fazla bir kez mümkündür ve sözlü yargılama için ayrı bir süre verilmez. Tahkikat tamamlanmış ise tarafların son beyanlarının sorulduğu duruşmada nihai karar verilir(HGK 30.04.2014,21/615-557).
Basit yargılama usulünde, ön inceleme duruşmasına mazeretsiz gelmeyen ve delil de bildirmemiş olan tarafın yokluğunda, diğer tarafın hazır edilmiş olan tanığı da dinlenerek karar verilebilir. (HGK.04.07.2018, 2017/2-2452 E., 2018/ 1295 K)