- Yazar: ozturkhukuk
- Beylikdüzü Avukat
- Oca 21
- Yorumlar (0)
Analık davası nedir?
Herhangi bir nedenle çocuğun, kendisini doğuran genetik annesinin nüfus kütüğüne değil de başka bir kadının nüfus kütüğüne yazılmış olması yanlış kaydın düzeltilmesini gerektirir. Bu kaydın düzeltilmesi ve analığın tespiti için analık davası ile çocuğun biyolojik annesinin tespiti ve kayıt düzeltme davası açılması gerekmektedir.
Analığın tespiti nasıl olur?
Çocuk ile anası arasında soy bağının kurulması için, çocuğun soy bağı kurulacak kadın tarafından doğrulduğunun tespiti yeterlidir. Doğum olgusunun varlığı soy bağının kurulmasını sağlar. Bu gibi hallerde kişinin analığın tespiti için analık davası açması gerekmektedir. Analık davası sonucunda çocuk ile genetik anne arasındaki soybağının tespiti için DNA testi yapılmaktadır. Söz konusu DNA testi mahkemece sevk yazısı yazılarak Adli Tıp Kurumu tarafından yapılır.
Analık davasının açılabileceği durumlar nelerdir?
Günümüzde hastanelerde yeni doğan çocuklar kasten veya da bilmeyerek başka çocuklarla karıştırılabilmekte, çocuklar değiştirilebilmektedir. Yeni doğan bir bebek kaçırılmış ve başka bir kimsenin nüfusuna kaydettirilmiş olabilir. Bu gibi durumlarda biyolojik anne ve nüfus kayıtları arasında tutarsızlık oluşmaktadır. Yine bu kayıtların düzeltilmesi de analık davasının konusunu oluşturur. Bunun dışında çocuğun nüfus kaydında annesi olarak biyolojik annesinin dışında başka biri kaydedilmiş olabilir, kişi biyolojik annesi olarak bildiği kişinin sonradan biyolojik annesi olmadığını öğrenmiş olabilir veya da kişinin gerçek annenin kim olduğunun bilinmediği bir durumda gerçek annenin kim olduğu sonradan öğrenilmiş olabilir. Bunun gibi olağan sebeplerle de nüfus kayıtlarından anne adının düzeltilmesi için analık davası açabilir.
Analığın tespiti davasında davalı kimdir?
Analığın tespiti için açılacak analık davası, ilgili kimseye veya Nüfus Müdürlüğü’ne açılacaktır. İlgili kimse dilerse davayı Nüfus Müdürlüğü’ne yöneltebilir. Davalı olarak nüfus kayıtlarında anne olarak görünen kişi de ayrıca davalı olarak gösterilebilir. Davayı reşit çocuğun açması durumunda davalı genetik anne, nüfus kayıtlarındaki anne ve nüfus müdürlüğü olabilecektir.
Analık davasında zaman aşımı nedir?
Anneliğin tespiti için açılacak davanın niteliği tespit davasıdır. Bu sebeple kişiler herhangi bir zaman aşımına tabii olmaksızın istedikleri zaman dava açma hakkına sahiptirler.
Analık davası hangi mahkemede açılmalıdır?
Anneliğin tespiti için açılacak davada görevli mahkeme; Asliye Hukuk Mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise; anneliğin tespitini isteyen davacının yerleşim yerindeki mahkemedir.
Analık davası için davacının yapması gerekenler nelerdir?
Anneliğin tespiti için açılacak analık davasında biyolojik annenin de tespit edilmesi gerekmektedir. Kişi dava dilekçesiyle birlikte konuyla ilgili sahip olduğu tüm delilleri mahkemeye sunmalıdır. Ancak davaya bakan hakim yalnızca bu delillerle yetinmek zorunda değildir, hakimin takdir yetkisine bağlı olarak kendiliğinden araştırma yapma imkanı vardır. Davada tanık dinlenebilir. DNA testi delil olarak kullanılabileceğinden hâkimin davacı taraf aleyhine karar vermemesi adına davacı gerekli araştırma ve testlerin yapılabilmesine izin vermek zorundadır.